Transition in Color 2015

Flag_of_the_Netherlands.svgHet project Transition in color (Heerlen Murals 2015) heeft van 25 augustus tot 7 september 2015 plaatsgevonden en omvatte naast het vervaardigen van muurschilderingen en andere vormen van streetart:

• Twee kunsttentoonstellingen
• Twee filmvertoningen met een street art thema
• Een artpanel tijdens de eerste filmvertoning
• Een symposium i.s.m. met Urban art festival City Leaks (Keulen, D) met workshops
• Het vervaardigen van een zeefdruk voor en door een deelnemende kunstenaar in samenwerking met de Jan van Eyck Academie
• Een vernissage met een ondersteunend programma.

Deze disciplines werden georganiseerd met de gedachte om de diverse stromingen van de urbane kunstvorm bijeen te brengen, waarbij het niet alleen belangrijk was om het meer zichtbaar te maken voor een groter publiek, maar ook om een onderlinge platform en informatie uitwisseling te bieden voor de kunstenaars en talenten uit binnen- en buitenland. Aan het project hebben 14 talenten zowel aan het binnen- als buitenprogramma meegewerkt. Het project moest door het publiek, deelnemende en geïnteresseerde kunstenaars beleefd worden als een festival. Het bleek bij de vorige editie dat het centrum van Heerlen inspireert en dient als zowel een platform voor innovatie als ook een instrument voor de expressie van de kunstenaars.

Outdoor programma

Heerlen is voor het etaleren van street art een ideale stad gebleken, want ze is een stad in transitie die niet bij de pakken neer is gaan zitten, maar heeft hedendaagse oplossingen gezocht waarmee men zich kan identificeren, door kan laten inspireren en daarmee ook een nieuwe betekenis voor haar inwoners en bezoekers heeft kunnen creëren.

Tijdens het evenement zijn diverse Euregionale en internationale gekende talenten aan de slag gegaan en hebben in de openbare ruimte geïntervenieerd.

Voor de productie van 10 murals en 20 mini paste up’s werden negen kunstenaars uitgenodigd:

1. Christian Riffel (Argentinië)
2. Claudio Ethos (Brazilië)
3. David ‘Mr. June’ Louf (Nederland)
4. Dourone (Spanje)
5. Eelco van den Berg (Nederland)
6. Felipe Pantone (Spanje)
7. Millo (Italië)
8. 1010 (Duitsland)
9. Pablo Delgado (Mexico)
10. Johan Moorman
11. Dzia (Belgie)

Riffel_Foto_Robert_Notermans Ethos_Foto_Robert_Notermans MrJune_Foto_Robert_Notermans Dourone_Foto_Robert_Notermans
Eelco_Foto_Robert_Notermans Pantone2_Foto_Robert_Notermans Millo_Foto_Robert_Notermans 1010_Foto_Robert_Notermans
Pablo Delgado_Foto_Robert_Notermans Moorman_Foto_Robert_Notermans Dzia_Foto_Robert_Notermans  

Tijdens de tentoonstelling ‘No boundaries’ zijn werken van diverse kunstenaars uit de Euregio (Nederland, Duitsland en Belgie) geëxposeerd, waarbij de artistieke oeuvre en transitie van vandaal tot volwaardig kunstenaar centraal staat en daarnaast een ode aan het talent uit de Euregio die zich niet laten begrenzen vandaar de titel “No Bounderies”

In de galerie waren werken te zien van kunstenaars die hun roots in de street art en graffiti scene hebben maar er niet direct mee gelinkt worden:

Nederland: Chaim van Luit, Collin van der Sluijs, David Louf, Eelco van den Berg, Fabian de Lange, Stefan Thelen, Ntan, Sidi el Karchi

Duitsland: Gregor Lorenz, Hush 77, Gigo Propaganda, Florian Krause

Belgie: Mon Colonel & Spit

De kunstenaars exposeerden allen origineel werk, waarbij sprake was van een grote diversiteit van werken en materialen. Te zien waren schilderijen op doek, hout, foto’s, video verslagen en installaties.
Tevens heeft een fototentoonstelling van fotograaf en kunstenaar Florian Krause in ’T Blauwe Huis plaatsgevonden. Deze lightbrush kunstenaar maakt foto’s van street art in het donker met gebruik van een speciale lichttechniek. De fotograaf is voor deze expositie van tevoren speciaal naar Heerlen gekomen en heeft nieuwe opnames van muurschilderingen gemaakt. Tijdens de expositie zijn deze foto’s en andere werken van street art van toonaangevende kunstenaars te zien geweest.

Tijdens Serious Request 2015 is in samenwerking met Abraxas
Culturele Evenementen de muurschildering met Johan Moorman gerealiseerd.

In November 2015 is tijdens de tentoonstelling in de Encore concept galerie de
muurschildering door Dzia in de Pancratiusstraat gemaakt.

Share This: