Heerlen Murals 2014

Het Murals 2014 project omvatte naast het vervaardigen van muurschilderingen, een pop up galerie, een vertoning van de film “cidade cinza”, een street art workshop (in samenwerking met KUS) en een vernissage met een ondersteunend programma.
Deze disciplines werden georganiseerd met de gedachte om de diverse stromingen van de urbane levensstijl bijeen te brengen, waarbij het niet alleen belangrijk was om het meer zichtbaar te maken voor een groter publiek, maar ook om een onderlinge platform en informatie uitwisseling te bieden voor de kunstenaars . Het project moet voor het publiek en deelnemende en geïnteresseerde kunstenaars beleefd worden als een festival. Het bleek bij de vorige editie dat het centrum van Heerlen inspireert en dient als zowel een platform voor innovatie als ook een instrument voor de expressie van de kunstenaars.

Voor de productie van de murals werden zeven artiesten uitgenodigd:

1. Inti (Chili)
2. Hendrik “ECB” Beikirch (Duitsland)
3. Finok (Brazilië)
4. Stohead (Duitsland)
5. Super A (Nederland)
6. Case Maclaim (Duitsland)
7. Cyrcle (USA)

INTI Robert Notermans HendrikECB_Foto_Robert_Notermans FINOK2_Robert Notermans Stohead_Foto_Robert_Notermans
SuperA_Foto_Robert_Notermans Case_Foto_Robert_Notermans CYRCLE

De pop up galerie fungeerde als centrale ontmoetingsplek waar men niet alleen kunstwerken op canvas kon zien, maar ook exclusiev in de galerie gespoten mural van de regionale kunstenaar “Does” (Sittard, NL). Bovendien werden diverse documentaires over street art en graffiti getoond. In een display hebben de kunstenaars die met de murals in de openbare ruimte bezig waren hun sketches tentoon gesteld. Op deze manier kon het publiek naast begeleiden van hetproces buiten aan de muren ook zien, hoe de artiesten te werk gaan.
De tentoonstelling “Hypergraffiti – the visual language of an obsession” heeft in de voormalige stadsgalerij plaatsgevonden en in 10 dagen met de vernissage rond 1000 bezoekers getrokken.

In de galerie waren werken van artiesten te zien die muurschilderingen in de openbare ruimte gemaakt hebben en tevens werken te zien andere kunstenaars afkomstig uit de street art en graffiti scene:

Nederland: Boris Tellegen (Delta), Remko Koopman, Stefan Thelen (Super A), Rutger Termohlen, Eelco van den Berg, Marcel Thelen, Patrick Vogt, Does, Niels “Shoe” Meulman

Duitsland: Rookie, Hendrik Beikirch, Stohead, DXTR, Cone „the weird“, Frau von Isa, David Radon, Vidam, Nils Müller, AlexBecherer, Low Bros

Frankrijk: JR

USA: Cyrcle, Keith Haring (sketches)

Canada: Remio/VTS Cru

Share This: